Domácí pizza
Ingredience:
- olivový olej 3 lžíce
- vlažná voda 250 ml
- světlé pivo 2 lžíce
- droždí z kostky 30 g
- sůl
- hladká mouka 400 g
-
česnek 3 stroužky
-
konzervovaná krájená rajčata 400 g
-
sušené oregáno 1 lžička
-
šunka 100 g
-
žampióny 100 g
-
tvrdý sýr podle chuti 100 g
-
čerstvá bazalka na ozdobu
Postup:
- Smíchejte v míse 250 ml vlažné vody, 1 lžíci oleje, pivo, nadrobené droždí, lžičku soli a postupně po lžících přidávejte mouku.
- Zpracovávejte ideálně elektrickým hnětačem tak dlouho, dokud nevznikne pevné těsto. Pak ho nechte vykynout – nejlépe přes noc v lednici, v míse zakryté fólií.
- Česnek nakrájejte na plátky a opečte ho na mírném plameni do sklovita v pánvi na lžíci oleje.
- Přidejte rajčata, oregano, osolte a chvíli poduste, aby se chutě spojily a omáčka trochu zhoustla.
- Těsto rozdělte napůl a postupně udělejte dvě pizzy.
- Rukama postupně roztáhněte na tenké placky.
- Dejte je na plechy vyložené pečicím papírem a pizzy potřete zbylým olejem a rajčatovou směsí. Obložte je šunkou, nakrájenými žampiony na plátky a nakonec posypte nahrubo nastrouhaným sýrem.
- Pečte v troubě na 200 °C, dokud nezezlátnou okraje, trvá to 15–20 minut